Spel som heter Battleship

Sänka Skepp

Sänk mina skepp – om du kan! Ett av de mest klassiska och även ett av de enklaste av alla brädspel är Sänka Skepp, eller Battleship som det heter i engelsk version. Spelet är så gammalt att alla kanske redan känner till det, men här följer ändå en liten beskrivning av Battleship, eller Sänka Skepp som det heter på svenska. Battleship kan spelas av två spelare med penna, papper och ett koordinatsystem. Men den som vill kan även köpa ett spelbräde som kan användas flera gånger om. Dessa brädspel är ofta ganska billiga och kan kosta runt hundra kronor, till skillnad från mer avancerade brädspel som kan kosta ett par hundralappar.

pic288374

En omgång sänka skepp spelas på ett koordinatsystem som i vanliga fall är mellan 64 och 100 punkter stort, det vill säga åtta gånger åtta eller tio gånger tio punkter. De olika skeppen i en armada tar upp områden på koordinatsystemet – eller på “havet” om man så vill. De har alla gemensamt att de är en punkt breda (eller smala) men deras längd varierar mellan två och fem punkter, där hangarfartyget är längst och korvetter, ubåtar och kryssare är kortare, mellan två och fem punkter. Slagskeppet är oftast fyra punkter långt, det finns lite olika varianter. Sänka skepp är ett spel som i mångt och mycket handlar om att skjuta i blindo. Genom att ange en koordinat, till exempel C5, avfyras en artilleripjäs mot motståndarens hav. Motståndaren har placerat ut sina båtar på olika platser på havet, vågrätt eller lodrätt men inte diagonalt, och meddelar om koordinaten resulterar i en träff eller en bom. Vid träff fattar fartyget eld och börjar stå i lågor medan en bom endast resulterar i ett stort plask ute på böljan den blå – kan man tänka sig – men i praktiken händer inget sådant dramatiskt. Spelarna turas om att avfyra sina skott och noterar träffar och bommar på en från början tom karta för att hålla reda på var motståndarens skepp befinner sig och var det endast finns vatten. Skeppen kan, som tur är, inte röra på sig under spelets gång. Då skulle det bli betydligt svårare att vinna en omgång. När en spelare får träff bör denne genast försöka sikta in sig på de omkringliggande koordinaterna. Om C5 är en träff kan ju även C6 eller C4 mycket väl tänkas vara en plats där andra delar av skeppet (eller möjligen ett annat skepp) gömmer sig. Om en spelare får träff på alla delar av motståndarens skepp så är motståndaren skyldig att meddela att hans eller hennes skepp nu är helt sänkt. Men så länge delar av skeppet inte är träffat kan det hålla sig flytande.

En bra taktik kan vara att placera flera skepp ganska nära varandra, på rad, bredvid varandra, eller i L-formationer eller T-formationer, för att förvirra motståndaren en aning. När alla motståndarens skepp är sänkta är slaget avgjort och spelet vunnet. Ju större spelplan och ju färre skepp, desto längre varar en omgång.

Blockiga Battleships

maxresdefaultI det populära onlinespelet Minecraft finns det en hel del kreativa inslag och skapelser. Folk bygger saker av de blockiga byggstenarna i spelet, och några har faktiskt prövat på att spela Battleships, eller Sänka Skepp, i just Minecraft. Resultatet blev kanske inte helt lyckat, men Minecraft har alltid handlat om att experimentera och testa nya saker. Och kanske är det en antydan om hur smart konceptet är när det både fungerar med penna och papper, med plastiga småbitar i ett brädspel som man kan köpa i leksaksbutiken, eller i Minecrafts kantiga datorvärldar.

Filmspelet Battleship

Battleship var från början ett brädspel som sedan blev en storslagen och påkostad Hollywood-film. I filmens spår (eller ska vi kanske säga kölvatten…) följde ett tv-spel och datorspel baserat på filmen, som i sin tur byggde på brädspelet. Datorspelet och tv-spelet är utvecklat av studion Double Helix Games, som även bland annat har arbetat med Silent Hill, Killer Instinct och Front Mission. Det är, precis som filmen, en actionfylld historia som utspelar sig i förstapersonsperspektiv, det handlar med andra ord om en typisk First Person Shooter, förlagd till miljöer från Stilla Havet. Grafiken är helt okej, spelet ger ett både färgstarkt och ganska tekniskt avancerat visuellt intryck. Handlingen går likt filmen ut på att världen invaderas av ett utomjordiskt hot, och det är du som spelare och marinsoldat som tillsammans med en marinkår på din sida får bemöta det hotet genom våld, kulor, krut och eldkraft av ett sällan skådat slag. Utomjordingarnas invasion behöver slås tillbaka och hotet avvärjas, annars går hela mänskligheten en mörk framtid till mötes. Under spelets gång landsätts ytterligare utomjordiska soldater från ett dropship, så det gäller att slå tillbaka våg efter våg av utomjordisk kanonmat och hålla försvarslinjen. Spelet försöker även att introducera vissa lätt strategiska inslag, men i grunden är det action och mer action som utgör spelets grundstomme och kärna. Spelet Battleship bjuder på en cirka fyra timmar lång kampanj att kämpa sig igenom. Battleship är utgivet av Activision och finns bland annat till Xbox 360 och Playstation 3.