Filmen Battleship

battleship-movie-posterFör ett par år sedan hade ännu en av Hollywoods mastodontproduktioner premiär. Filmen Battleship la mycket krut på det visuella, med specialeffekter som inte gick av för hackor. För regin stod Peter Berg, som även var producent för filmen. Battleship är ett actionfyllt äventyr av tämligen episka proportioner. De hårdnackade marinerna som är vana vid strid och farliga situationer får kämpa mot ett oväntat hot, när de ställs mot en utomjordisk invasionsstyrka. Battleships äventyr tar tittaren med i actionfyllda scener och farliga slag och strider, både på land och ute till havs, men även i luften.

Kända skådespelare

Filmen baseras väldigt löst på sällskapsspelet Battleship, eller Sänka Skepp, som vi kallar det här i Sverige. Ett spel som leksaksföretaget Hasbro innehar rättigheterna till. Filmbolaget som står bakom Battleship är dock Universal Pictures, som bland annat ligger bakom en av årets (2015) stora biosuccéer Jurassic World. Tyvärr är Battleship även fylld till randen av klichéer och har inte alltför mycket självinsikt. Man skulle nästan kunna säga att det blir en översvämning av explosioner och stenhårda repliker under filmens dryga två timmar. Battleship är 131 minuter lång och i rollerna syns förutom svensken Alexander Skarsgård och artisten Rihanna även Liam Neeson, Brooklyn Decker och Taylor Kitsch. Alexander Skarsgård spelar en officer med hedervärda avsikter som blir en av förgrundsfigurerna i kampen mot det yttre utomjordiska hotet.

En utomjordisk invasion

Utomjordingarna har ondskefulla avsikter när de anländer i närheten av Stilla Havets, vanligtvis så lugna och vackra öar, i Hawaii. Deras utseende för tankarna både till Xbox-spelet Halo och dess uppföljare, samt till Michael Bays påkostade Transformers-filmer. Skillnaden är att vi den här gången får se utomjordiska fordon och skepp som är anpassade för vatten, snarare än för land. De vattenälskande utomjordingarna lyckas även med konststycket att förvandla stora delar av mångmiljonstaden Hong Kong till ruiner. Fast det får vi inte se alltför mycket av, det är ju ändå en amerikansk film med amerikanska intressen som hotas. Sedan behöver så klart världen räddas också, vilket sker mest i förbifarten. Mer specifikt så är utomjordingarna på jakt efter att ta över en amerikansk kommunikationsbas, med en jättelik parabol som garanterat kan få in all världens knasiga tv-program. Fast det är inte för nöjes skull som utomjordingarna vill åt dem, utan för att ringa hem. Inte för att, likt Steven Spielbergs charmiga utomjording E.T:, återförenas med deras gelikar och lämna jorden åt jordvarelserna, utan för att en utomjordisk invasionsstyrka av ännu större mått ska kunna anlända och definitivt förstöra chanserna att fira den fjärde juli i fred och frihet. Ett sådant öde behöver förstås stoppas, och det till varje pris.

Battleship handlar om höga insatser, människans framtid är hotad. Fast handlingen håller kanske inte riktigt samma höga nivå trots allt. Detta kompenseras dock av stora mängder action. Av filmens 131 minuter är det inte många som bjuder på en lugn stund eller genomtänkt dialog. Det här är filmen för dig som gillar action från första stund till sista, och som inte ställer upp på ordspråket “less is more”. Men det är väl å andra sidan inte för handlingens skull man vill se den här filmen, utan för att se amerikanska soldater rädda världen igen, på sedvanligt tappert och hjältemodigt vis.